четвер, 2 жовтня 2014 р.

Конспект уроку для 9-А кл. Основи правознавства



Курс «ОСНОВИ ПРАВОЗНАВСТВА»
Клас: 9-А кл. Донецької загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 14
Упорядник: Рибалка Л.Д., учитель історії та правознавства Донецької ЗОШ № 14
Тема уроку: «Що таке юридична відповідальність?»
Очікувані результати:
Шановні учні! На цьому уроці ми маємо розглянути питання:
1.                Поняття і ознаки юридичної відповідальності
2.                Функції юридичної відповідальності
3.                Види юридичної відповідальності залежно від галузей права.
4.                 Підстави і стадії юридичної відповідальності
Після цього уроку ви зможете:
·                   Тлумачити поняття «юридична відповідальність».
·                   Називати види юридичної відповідальності
·                   Наводити приклади обставин, що звільняють від юридичної відповідальності.
·                   Оцінювати вчинки та поведінку учасників ситуацій з точки зору її правомірності.
Тип уроку: комбінований
Література: Сутковий В.Л. Правознавство (практичний курс): підруч. для 9 кл.загальноосвіт.навч.закл./ В.Л. Сутковий, Т.М. Філіпенко. – К.: Генеза, 2009.- 216 с.
Хід уроку
І. Актуалізація опорних знань
1.1. Поняття і ознаки правопорушення
Шановні учні! Заповніть пропуски у визначенні поняття:
Правопорушення - це суспільне небезпечне _________ винне діяння (дія або __________) деліктоздатної особи, яке спричиняє юридичну _________.
Деліктоздатна особа - особа, яка може бути притягнута до __________  __________, тому що за _______, станом ___________ здоров’я усвідомлює наслідки своїх вчинків, може управляти ними.
Перевірте себе!
Правопорушення - це суспільне небезпечне протиправне винне діяння (дія або бездіяльність) деліктоздатної особи, яке спричиняє юридичну відповідальність.
Деліктоздатна особа - особа, яка може бути притягнута до юридичної відповідальності, тому що за віком, станом психічного здоров’я усвідомлює наслідки своїх вчинків, може управляти ними.
Заповніть схему «Ознаки правопорушення»



Перевірте себе!
Ознаки правопорушення:
1) має протиправний характер, тобто суперечить нормам права;
2) є суспільно шкідливим;
3) виражається в поведінці — протиправній дії (крадіжка, розбій, наклеп, образа) або бездіяльності (недбалість, прогул, залишення особи в безпомічному стані);
4) має свідомо вольовий характер, тобто в момент вчинення правопорушення залежить від волі і свідомості учасників, здійснюється ними усвідомлено і добровільно;
5) є винним. Правопорушенням визнається лише винне діяння, тобто дія, яка виражає негативне внутрішнє ставлення правопорушника до інтересів людей.
6) є кримінальним, тобто спричиняє застосування до правопорушника заходів державного примусу.

1.2. Види  правопорушень
Шановні учні! Згадаємо, що правопорушення розподіляються на: 1) проступки (дисциплiнарні, адміністративні та ін.), 2) злочини.
Давайте перевіримо правильність виконання домашнього завдання. Як ви заповнили порівняльні таблиці «Види правопорушень»?
Проступки
Злочини
Правопорушення, що завдають шкоди особі, суспільству, державі і є підставою для притягнення правопорушника до передбаченої законом відповідальності
Передбачене кримінальним законом суспільне небезпечне винне діяння (дія або бездіяльність), яка полягає у посяганні на суспільний лад держави, її політичну і економічну системи, власність, особу, політичні, трудові, майнові та інші права і свободи громадян, а так само інше суспільне небезпечне діяння, передбачене кримінальним законом, яке полягає в посяганні на правопорядок (наприклад, вбивство людини
Відрізняються від злочинів меншим ступенем суспільної небезпечності
Відрізняються від проступків підвищеним ступенем суспільної небезпечності
Приклади:
Дисциплінарний проступок - прогул (відсутність на робочому місці більше 3 годин)
Адміністративний проступок -  перевищення швидкості водієм (порушення Правил дорожнього руху)
Приклади:
- крадіжка, грабіж, розбій;
- заподіяння тяжких тілесних ушкоджень та ін.


Адміністративне правопорушення
Дисциплінарний проступок

Протиправна, винна (умисна або необережна) дія чи бездіяльність, яка посягає на державний або громадський порядок, власність, права і свободи громадян, на встановлений порядок управління і за яку законодавством передбачено адміністративну відповідальність
Невиконання або неналежне виконання працівником покладених на нього чинним законодавством про працю, колективним і трудовим договорами трудових обов'язків.

Порушує правила, які охороняються заходами адміністративної відповідальності
Є юридично значущою обставиною при залученні працівника до дисциплінарної відповідальності

Заподіює або створює загрозу заподіяння певної шкоди (матеріального, морального, організаційного чи іншого характеру) об’єктам адміністративно-правової охорони Ці об’єкти: права і свободи громадян, власність, громадський порядок, державний порядок і встановлений порядок управління (прояв неповаги до суду, невжиття заходів щодо протесту, припису чи подання прокурора),санітарна, екологічна безпека тощо
Об’єкт дисциплінарного проступку - конкретне положення правил внутрішнього трудового розпорядку або конкретні трудові обов’язки, які не виконані працівником або виконані їм неналежним чином. Відсутність конкретного порушення правил трудової діяльності також не дозволяє на законних підставах залучити працівника до дисциплінарної відповідальності.


Суб’єктом адміністративного правопорушення є фізична осудна особа, яка досягла на момент вчинення проступку віку, з якого настає адміністративна відповідальність (16 років).
Зверніть увагу: суб’єктом учинення адміністративного правопорушення може бути державний службовець, публічна особа, наділена владними повноваженнями
Суб’єктом дисциплінарної відповідальності є фізична особа, що вступила в трудові відносини і яка досягла певного віку. Мінімальний вік, з якого допускається прийняття на роботу, встановлено у 14 років.

Відповідальність за адміністративні проступки регулює чинний Кодекс України про адміністративні правопорушення 1984 р.
Відповідальність за дисциплінарні проступки регулює Кодекс законів України про працю 1971 р.

Види адміністративних стягнень; штраф; сплатне вилучення або конфіскація предмета, що став знаряддям учинення чи безпосереднім об'єктом адміністративного правопорушення; конфіскація грошей, одержаних завдяки вчиненню адміністративного правопорушення; позбавлення спеціального права, наданого громадянинові (права керування транспортними засобами, полювання); виправні роботи; адміністративний арешт.
Види дисциплінарних стягнень:
1.      Догана
2.      Звільнення


Приклади: 1. Водій автомобіля проїхав перехрестя на червоний сигнал світлофора.
2. Директор школи не прослідкував за тим, щоб замінити у класній кімнаті пошкоджену електричну розетку.

Приклади: 1. Працівник запізнився на роботу більш ніж на три години.
2. Працівник приступив до виконання трудових обов’язків, знаходячись у стані алкогольного сп’яніння.


ІІ. Мотивація навчальної діяльності
Запитання: визначте, до чого призводить вчинення будь-якого правопорушення.
Відповідь: до юридичної відповідальності.
ІІІ. Вивчення нового матеріалу
3.1. Поняття та  ознаки юридичної відповідальності
Юридична відповідальність — це обов’язок правопорушника зазнати певних негативних наслідків (санкції) за скоєне правопорушення, які визначаються в установленому законом порядку.
За іншим визначенням, юридична відповідальність - це передбачені законом вид і міра державно-владного (примусового) зазнання особою втрат благ особистого (наприклад, обмеження свободи), організаційного і майнового (наприклад, конфіскація майна) характеру за вчинене правопорушення.

Ознаки юридичної відповідальності:
1. Спирається на державний примус у формі каральних і правовідновлюючих (компенсаційних) способів.
Державний примус - це державно-владний вплив відповідних державних органів і службових осіб на поведінку людей. Кримінальне і адміністративне законодавства передбачають державний примус, який завжди реалізується через діяльність спеціальних державних органів, а цивільне законодавство - можливість добровільного виконання обов'язків (відшкодування заподіяної шкоди).
2. Виражається в обов'язку особи зазнавати певних втрат - позбавлення конкретних благ особистого (позбавлення волі, посади та ін.), організаційного і майнового характеру (конфіскація майна, штраф) за свою вину, тобто нести кару.
3. Настає лише за вчинені правопорушення у разі встановлення складу правопорушення. Ця вимога є обов'язковою при покладанні кримінальної або адміністративної відповідальності. Суб'єктом юридичної відповідальності може бути лише особа (фізична або юридична), винна в порушенні правових розпоряджень.
4. Здійснюється компетентним органом у суворій відповідності з законом.
5. Здійснюється у певному процедурно-процесуальному порядку.

3.2. Функції юридичної відповідальності
Шановні учні! Для чого суспільству необхідно, щоб правопорушників притягували до юридичної відповідальності?
Функції юридичної відповідальності:
1) правоохоронна;
2 ) виховна;
3) правовідновлююча (компенсаційна);
4) каральна (штрафна);
5) загально- та спеціально-превентивна.
Правоохоронна функція спрямована на відновлення незаконно порушених прав, примусове виконання невиконаних обов'язків, властивих цивільній, насамперед, майновій, відповідальності (відновлення майнового права).
Виховна функція юридичної відповіальності спрямована на виховання громадян у дусі поважання закону
Правовідновлювюча функція полягає в тому, що правопорушник має компенсувати заподіяну шкоду.
Превентивна функція спрямована на покарання державою правопорушника та запобігання новим правопорушенням.
 Каральна (штрафна) функція притаманна насамперед кримінальній та адміністративній відповідальності, а також цивільній (конфіскація, штраф, відмова в захисті суб'єктивного цивільного права). У разі застосування до особи примусових заходів охоронного (карального) характеру діє принцип презумпції невинності, тобто припущення, відповідно до якого обвинувачений вважається невинуватим, доки його вину не буде доведено у встановленому законом порядку.
3.3. Види юридичної відповідальності
Залежно від галузевої структури права розрізняють такі види юридичної відповідальності: конституційну, матеріальну, дисциплінарну, адміністративну, цивільно-правову, кримінальну.
Конституційна відповідальність - настає за порушення норм Конституції (Основного закону) держави. Питання про притягнення суб'єкта (фізичної або юридичної особи) до конституційно-правової відповідальності вирішується судом.
Матеріальна відповідальність (юридична підстава – Кодекс законів про працю) настає за вчинене майнове правопорушення, шкоду, заподіяну підприємству, установі, організації робітниками та службовцями при виконанні ними своїх трудових обов'язків. Притягає до відповідальності адміністрація підприємства. Захід матеріальної відповідальності - грошове стягнення. Правозастосовний акт - наказ.
Дисциплінарна відповідальність (юридична підстава –Кодекс законів про працю) накладається адміністрацією підприємств, установ, організацій (особою, що має розпорядчо-дисциплінарну владу над конкретним працівником) внаслідок вчинення дисциплінарних проступків: 1) відповідно до правил внутрішнього трудового розпорядку; 2) відповідно до дисциплінарних статутів і положень. Засоби дисциплінарної відповідальності: догана, пониження в посаді, звільнення. Правозастосовний акт - наказ.
Адміністративна відповідальність (юридична підстава – Кодекс законів про адміністративні правопорушення) накладається за адміністративні правопорушення органами державного управління (органами так званої адміністративної юрисдикції) до осіб, що не підпорядковані їм по службі. Заходи адміністративної відповідальності - попередження, штраф, адміністративний арешт, позбавлення спеціальних прав (наприклад, прав водія). Правозастосовний акт - рішення.
Цивільна відповідальність (юридична підстава – Цивільно-процесуальний кодекс) настає з моменту правопорушення - невиконання договірного зобов'язання майнового характеру у встановлений строк або виконання неналежним чином, заподіяння позадоговірної шкоди (цивільно-правової проступку) або здоров'ю чи майну особи. Її особливість полягає у добровільному виконанні правопорушником відповідальності без застосування примусових заходів. Державний примус використовується у разі виникнення конфлікту між учасниками цивільних правовідносин. Заходи цивільно-правової відповідальності - відшкодування майнових втрат, скасування незаконних угод, штраф, пеня та інші міри, які полягають у примушуванні особи нести негативні майнові наслідки. Правозастосовний акт - постанова.
Кримінальна відповідальність (юридична підстава – Кримінально-процесуальний кодекс)  настає за вчинення злочинів, настає з моменту офіційного обвинувачення, реалізується виключно в судовому порядку. Заходи кримінальної відповідальності - жорсткі заходи кримінального покарання, які впливають на особу винного: позбавлення волі, виправні роботи без позбавлення волі та ін. Правозастосовний акт - вирок.
Шановні учні! За допомогою схеми проаналізуйте ситуації з метою визначення виду правопорушення, відповідного виду відповідальності, яка може настати в кожному окремому випадку.
Ситуації:
1) управління мотоциклом у нетверезому стані;
2) неявка працівника на роботу без поважної причини;
3) крадіжка гаманця в пасажира електрички;
4) пошкодження учнем підручника, отриманого в шкільній бібліотеці;
5) напад групи юнаків на дівчину;
6) хибне повідомлення старшокласником в міліцію про замінування школи.
Перевірте себе!
1) управління мотоциклом у нетверезому стані – адміністративна відповідальність; якщо ДТП, можлива кримінальна відповідальність;
2) неявка працівника на роботу без поважної причини – дисциплінарна відповідальність;
3) крадіжка гаманця в пасажира електрички – кримінальна відповідальність;
4) пошкодження учнем підручника, отриманого в шкільній бібліотеці – матеріальна відповідальність;
5) напад групи юнаків на дівчину – кримінальна відповідальність;
6) хибне повідомлення старшокласником в міліцію про замінування школи – кримінальна відповідальність.

3.4. Підстави юридичної відповідальність та обставини, за якими особа звільнюється від неї.
Слід розрізняти підстави притягнення до юридичної відповідальності та підстави її настання.
Підстави притягнення до юридичної відповідальності - це сукупність обставин, наявність яких робить юридичну відповідальність можливою.
Фактичною підставою притягнення до юридичної відповідальності є склад правопорушення.
Підстави настання юридичної відповідальності - це сукупність обставин, наявність яких робить юридичну відповідальність повинною.
Підставами настання юридичної відповідальності є такі обставини:
1) Факт здійснення соціальне небезпечної поведінки (правопорушення) - фактична підстава;
2) Наявність норми права, яка забороняє таку поведінку і встановлює відповідні санкції (за її допомогою відбувається визначення складу правопорушення) - нормативна підстава.
3) Відсутність підстав для звільнення від відповідальності. Можливість звільнення від відповідальності зафіксована нормами права (наприклад, передача неповнолітнього під нагляд батьків). У законах можуть міститися вказівки про обставини, які виключають відповідальність (стан крайньої необхідності, необхідної оборони або перебування в стані неосудності).
4) Наявність правозастосовного акта - рішення компетентного органу, яким покладається юридична відповідальність, визначаються її вид і засіб (наказ адміністрації, вирок суду та ін.) - процесуальна підстава.
Шановні учні! Проаналізуйте наступні ситуації:
1.                Восени група юнаків зібралася у похід, але заблукала в лісі. Вночі погода різко погіршилася, почався дощ, температура знизилася нижче нуля. Юнаки не зуміли запалити дрова, змерзли, промокли. Вони звали на допомогу, але ніхто не відізвався. Врешті-решт вони вийшли до садового товариства. Вони відчинили двері і ввійшли до одного з будинків, господарі якого повернулися до міста. Як ви вважаєте, чи слід притягнути цих юнаків до юридичної відповідальності?
2.                Юнак йшов до технікуму, але за декілька метрів до входу його зупинили два старшокурсника, які почали вимагати, щоб юнак віддав свій мобільний телефон. Вони погрожували йому ножем. Але юнак не злякався. Він займався боксом. Він вибив ніж з рук нападника, але при цьому нападник впав та зламав руку. Як ви вважаєте, чи слід притягнути  юнака до юридичної відповідальності (телефон у нього не відібрали, а руку він зламав)?
Шановні учні! У першій ситуації мали місце обставини крайньої необхідності, у другій – необхідної оборони. Вони виключають юридичну відповідальність.
Запишіть до зошитів:
Обставини, які виключають відповідальність: необхідна оборона; крайня необхідність; уявна оборона; затримання злочинця; дії під впливом фізичного чи психічного примусу; дії в умовах виправданого ризику.

Завдання. Визначити, чи настане відповідальність у наведених ситуаціях і якщо настане, то яка саме. Орієнтовні ситуації
1. Власник човна відмовився надати його для допомоги потопаючому. Тоді юнаки силою відібрали човна і врятували потопаючого, після чого повернули човен власнику.
Відповідь: Юнаки не будуть притягнуті до кримінальної чи адміністративної відповідальності, тому що вони діяли в стані крайньої необхідності. Можна також зазначити, що можливе лише відшкодування завданої матеріальної шкоди, якщо вона мала місце.
2. До будинку дідуся вдерлися двоє нетверезих юнаків, які, погрожуючи ножем, вимагали віддати їм гроші. Той зробив кілька пострілів з належної йому мисливської рушниці, завдавши нападникам поранення.
Відповідь: Дідусь не буде притягнутий до відповідальності, тому що діяв у стані необхідної оборони. Зважаючи на груповий характер нападу та використання нападниками холодної зброї (ножа), застосування рушниці є правомірним.
3.                 Молода жінка перейшла дорогу на червоне світло світлофора, а коли її зупинив міліціонер, пояснила, що вона приїхала з села, раніше не бачила світлофора і не знала значення його сигналів.
Відповідь: Жінка може бути притягнута до адміністративної відповідальності, адже незнання нею норм правил дорожнього руху не звільняє її від відповідальності, хоча міліціонер зобов’язаний врахувати усі обставини.
ІV. Домашнє завдання
1. Визначте, що є правопорушенням (1 б.)
А некорисне діяння
Б аморальне діяння
В протиправне діяння
Г ризиковане діяння
2. Визначте види правопорушень (1 б.):
А протиправні і правомірні
Б винуваті та невинуваті
В проступки і злочини
Г припустимі і неприпустимі
3. Укажіть вид правопорушення, що допускає відсутність вини як обов’язкової його ознаки (1 б.)
А злочин
Б цивільно-правовий проступок
В дисциплінарний проступок
Г адміністративне правопорушення
4. У завданні  потрібно визначити пропущене та зайве у запропонованому ланцюжку термінів і понять, узагальнити та вказати правове явище, якому вони відповідають (3 б.):
Адміністративна відповідальність; _______; цивільно-правова відповідальність; матеріальна відповідальність; трудова відповідальність; дисциплінарна відповідальність – це ___________.
4.     Порівняйте поняття «крайня необхідність» та «необхідна оборона» (3 б.)

Крайня необхідність
Необхідна оборона
Підстави виникнення обставин, що виключають відповідальність
Загроза може бути викликана джерелом підвищеної небезпеки (наприклад, автомобілем), стихійними силами природи

Розмір шкоди

Необхідний і достатній за цих обставин для негайного відвернення чи припинення посягання
Кому завдається шкода
Шкода завдається не джерелу небезпеки, а інтересам третіх осіб


6. Проаналізуйте правову ситуацію (3 б.)
Неповнолітні Дмитро Каракозов та Петро Климчук (дев’ятикласники) на осінніх канікулах під час пішого туристичного походу відстали від своїх товаришів і загубилися в лісі. Після двох днів безрезультатних намагань найти дорогу знесилені та зголоднілі хлопці вночі натрапили на сторожку єгеря. Виламавши двері, вони потрапили до приміщення, де знайшли трохи продуктів, теплий одяг, сокиру, ліхтар та компас. Усе це хлопці прихопили із собою та відправилися на пошуки дороги до туристичного табору. На щастя, вже на ранок Дмитра й Петра знайшов інструктор їхньої групи.
А Як, на вашу думку, слід кваліфікувати дії хлопців?
Б Чи нестимуть Дмитро Каракозов і Петро Климчук юридичну відповідальність? Відповідь обґрунтуйте

 

Немає коментарів:

Дописати коментар