четвер, 2 жовтня 2014 р.

Конспект уроку № 4 для 10-х кл. Всесвітня історія, тиждень 5



Курс «Всесвітня історія»
Тема 1 «ПЕРЕДУМОВИ ВИНИКНЕННЯ ПЕРШОЇ СВІТОВОЇ  ВІЙНИ. ВІЙНА ТА ЇЇ НАСЛІДКИ»
Клас: 10-А, 10-Б кл. Донецької загальноосвітньої історії І-ІІІ ступенів № 14 (для учнів 10-Б кл. – інформаційна картка російською мовою)
Упорядник: Рибалка Л.Д., учитель історії  ДЗОШ № 14
Тема уроку № 4:  Початок Першої світової війни. Військові дії в 1914 р.
Очікувані результати:
Шановні учні! На цьому уроці ми маємо розглянути питання:
1.     Причини Першої світової війни (актуалізація).
2.     Привід і початок Першої світової війни
3.      Стратегічні плани противників.
4.     Військові кампанії та основні битви 1914 р.
Після цього ви зможете:
·                   Визначати стратегічні плани противників.
·                   Показувати  на карті   основні театри військових дій та основні битви 1914 р.
·                   Узагальнювати основні політичні та економічні причини Першої світової війни.
Тип уроку: урок засвоєння нових знань
Література: Полянський П. Всеcвітня історія. 10 клас. – К.: Генеза, 2010. -  256 с.
ХІД УРОКУ
І. Повідомлення теми, дидактичної мети уроку. Мотивація навчальної діяльної
В якості літературного епіграфу ми знову звертаємось до «Пригод бравого солдата Швейка» чеського письменника Ярослава Гашека:
«Молоденький солдат искренне вздохнул. Ему жалко стало своей молодой жизни. Зачем он только родился в этот дурацкий век? Чтобы его зарезали, как корову на бойне? И к чему все это?
Один из солдат, по профессии учитель, как бы прочитав его мысли, заметил:
- Некоторые ученые объясняют войну  пятнами на солнце. Как только появится этакое пятно, всегда на земле происходит что-нибудь страшное… Взятие Карфагена…
- Пятна на Солнце действительно имеют большое значение, - вмешался Швейк. – Однажды появилось на солнце пятно, и в тот же самый день меня избили в трактире «У Банзетов», в Нуслях. С той поры, перед тем как куда-нибудь пойти, я смотрю в газету – не появилось ли опять какое-нибудь пятно. Но стоит появиться пятну – «прощаюсь, ангел мой, с тобою», никуда я не хожу и пережидаю. Когда вулкан Монпеле уничтожил целый остров Мартинику, один профессор написал в «Национальной политике», что давно уже предупреждал читателей о большом пятне на Солнце. А «Национальная политика» во-время не была доставлена на этот остров. Вот они и загремели там!»
Шановні учні! Сьогодні ми маємо зрозуміти, що ніякі «плями на Сонці» не можуть привести до початку війни.
Воювати люди починають через протиріччя, що роками накопичуються між країнами та народами.
ІІ. Актуалізація знань учнів з проблеми «Причини Першої світової війни»
Шановні учні! Згадайте, які міжнародно-політичні та економічні суперечності накопичувалися на початку ХХ ст.. в європейській системі держав:
Велика Британія – Німеччина
1.                Велика Британія побоювалася посилення німецького флоту, який би у майбутньому відрізав її від заморських колоній, і вела активні військово-морські приготування для відсічі німецьких нападів у майбутньому
2.                Велика Британія намагалася утримати свої колоніальні володіння в Східній та Південно-Західній Африці, куди почала проникати Німеччина (підтримка бурів у англо-бурській війні 1899-1902 рр.)
3.                Німеччина, включившись у боротьбу за колонії лише наприкінці ХІХ ст., претендувала на рівні права в колоніальних володіннях з Англією
4.                Німеччина претендувала на військову, економічну, морську першість в Європі, де головним суперником для неї була Англія
Франція – Німеччина
1.Франція прагнула реваншу за поразку від Німеччини у війні 1870-1871 рр.; намагалася повернути Ельзас і Лотарингію
2. Франція намагалася зберегти свої колоніальні володіння у Північній Африці, на які зазіхала Німеччина (Марокканські кризи)
1.                Німеччина, включившись у боротьбу за колонії лише наприкінці ХІХ ст., претендувала на рівні права в колоніальних володіннях з Францією
2.                Німеччина негативно ставилася до російсько-французького зближення, що через небезпеку війни на два фронти міг підірвати могутність Німеччини
Росія – Австро-Угорщина
1.                Росія наполягала на своєму винятковому праві протекторату над православними словянськими народами Балкан; підтримувала на Балканах налаштованих проти Австро-Угорщини сербів (через Боснію і Герцеговину, де жили серби, але правили австрійці)
2.                Австро-Угорщина прагнула утримати захоплені нею в 1908 р. Боснію і Герцеговину, для чого потрібно було дати відсіч зазіханням Сербії, яка претендувала на роль об’єднавчого центру південних слов’ян, та Росії, яка захищала Сербію
Росія – Німеччина
1.                Росія розцінила будівництво залізниці Берлін – Багдад (1898)  як загрозу для її прав в Азії за російсько-британським договором 1907 р. (північна частина Ірану  сфера впливу Росії)
2.                Німеччина негативно ставилася до російсько-французького зближення, що створювало у майбутньому загрозу війни на два фронти; претендувала на російські території (Прибалтика, південь України)
Шановні учні! Запишіть:
Причини Першої світової війни:
1.                Міжнародно-політичні суперечності в європейській системі держав (Німеччина – Велика Британія, Німеччина – Франція, Німеччина – Росія, Австро-Угорщина – Росія)
2.                Німецько-англійське економічне суперництво
3.                Гонка озброєнь великих держав, німецько-англійське суперництво в будівництві флотів
4.                Націоналізм всередині Франції (політика «реваншу) і Німеччини (Загальнонімецький союз)
5.                Втрата  європейськими союзами (Антанта, Троїстий союз) оборонного характеру.
6.                Слов’янська проблема (труднощі айстро-угорської багатонаціональної держави, де чехи прагнуть автономії, серби – виходу; політика Росії на Балканах, де вона підтримує  антиавстрійські настрої сербів)
ІІІ. Вивчення нового навчального матеріалу
3.1. Привід і початок Першої світової війни
28 червня 1914 року сербський студент Гаврило Принцип убив ерцгерцога Франца Фердинанда, спадкоємця австро-угорського престолу, в Сараєві (Боснія і Герцеговина). Гаврило Принцип був членом організації «Млада Босна», метою якої було об'єднання усіх південних слов'ян під владою сербського монарху та їхня незалежність від Австро-Угорщини. Сараєвське вбивство привело в рух ряд стрімких подій, які переросли в повномасштабну війну.
23 липня 1914 р. Австро-Угорщина висловила звинувачення, що за вбивством стоять сербські діячі і висунула 48-годинний ультиматум до Сербії, щоб та покарала причетних до скоєного та допустила австрійську поліцію на свою територію. Для цього вона заручилася підтримкою Німеччини – ще 6 липня 1914 р. Вільгельм ІІ запевнив австрійських союзників у відданості зобов’язанням («карт-бланш»).
У відповідь 25 липня 1914 р. Сербія почала мобілізацію і оголосила, що погоджується лише на часткові умови ультиматиму (австрійська поліція не має права займатися розшуком причетних до вбивства, затримувати їх на території Сербії). Перед цим вона заручилася підтримкою Росії, а Росія – Франції. 20-23 липня 1914 р. французький президент Пуанкаре перебував з візитом у Петербурзі.
Австро-Угорщина вважає відповідь Сербії незадовільно і розриває дипломатичні відносини. 26 липня 1914 р. Австро-Угорщина оголосила мобілізацію та підвела війська до кордону із Сербією.
Попри англійські спроби посередництва (пропозиція скликати конференцію послів, провести прямі переговори між Росією та Австро-Угорщиною) 28 липня 1914 р. Австро-Угорщина, у зв'язку з невиконанням умов ультиматиму, оголосила Сербії війну.
Спочатку Росія, що підтримувала сербів, планувала часткову мобілізацію, спрямовану на австрійський кордон. 31 липня 1914 р., після того, як російський Генеральний Штаб повідомив царю, що часткова мобілізація є недоцільною, розпочалася повна мобілізація. Після недовгою боротьби між політичним (канцлер Бетман Голвег, намагається продовжити переговори з Росією) і військовим керівництвом Німеччини (начальник Генерального штабу Гельмут фон Мольтке) німці висувають 12-годинний ультиматум до Росії (припинення мобілізації) та 18-годинний ультиматум до Франції (оголошення нейтралітету в разі німецько-російського конфлікту). Росія не відповідає.
1 серпня 1914 р. Німеччина оголосила війну Росії і через два дні, 3 серпня 1914 р.,  — Франції.
Бельгія відмовила у праві проходу військ через її територію, якого вимагала Німеччина, готуючись до нападу на Францію. Попри це 3-4 серпня 1914 р. німецькі війська ввійшли до Бельгії. На це Велика Британія 4 серпня 1914 р. заявляє ультиматум Німеччині, в якому вимагає поваги до бельгійського нейтралітету, що є рівнозначним оголошенню війни.
 Після цього п'ять із шести європейських Великих держав опинилися втягнутими в найбільший континентальний європейський конфлікт, починаючи з часів Наполеонівських воєн.
Шановні учні! Запишіть:
Привід і початок Першої світової війни
28 червня 1914 р. - убийство Гаврилом Принципом спадкоємця австро-угорського престолу ерцгерцога Франца Фердінанда та його дружини в Сараєво (Боснія)
23 липня 1914 р. -  Австро-Угорщина пред'явила ультиматум Сербії, яку звинуватила в підтримці організації «Млада Босна»
28 липня 1914 р.- Австро-Угорщина оголосила війну Сербії через невиконання умов ультиматуму
29 липня 1914  р. - початок мобілізації у Росії (спрямована проти Австро-Угорщини).
1 серпня 1914 р. – Німеччина, що зв’язана з Австро-Угорщиною військовим союзом. оголосила війну Росії; початок Першої світової війни
3.2. Стратегічні плани противників 
Географічне положення Німеччини як центральноєвропейської держави змусило її дійти висновку, що єдина життєздатна оборона повинна бути активним наступом. Саме таким чином виглядало формулювання Плану Шліффена (Альфред фон Шліффен (1833-1913) був начальником Генерального штабу Німеччини та розробив свій план війни на два фронти у 1905-1906РР.). Історик Фріц Фішер підкреслює невід'ємно агресивну природу Плану Шліффена, який передбачав стратегію ведення війни на два фронти. Боротьба на двох фронтах означала, що Німеччина повинна була би швидко розбити одного з супротивників перед тим, як братися за іншого. Він закликав до сильної правофлангової атаки, щоб захопити Бельгію і нанести шкоду французькій армії за рахунок обмеження її можливостей до мобілізації. Але новий начальник Генерального штабу Гельмут фон Мольтке змінив план Шліффена. Очікуючи французького наступу на Ельзас-Лотарінгію він послабив правий фланг,у зв’язку з чим виник військовий ризик: 80 німецький дивізій перейшли в наступ проти 104 союзних.
Французький План XVII передбачав нанесення швидкого удару в індустріальний центр Німеччини — Рурську долину. Це завдало б великого удару по подальшій можливості Німеччини продовжувати війну.
Російський План XIX передбачав мобілізацію її армій і проти Австро-Угорщини (План «А»), і проти Німеччини.
Всі три проекти створювали атмосферу, де швидкість була визначним фактором для перемоги.
3.3. Військові дії в 1914 р.
Західний фронт:
4 серпня 1914  р. - вторгнення німецьких військ в Бельгію
16 серпня 1914 р. - бельгійська армія лишає Льєж та відходить до Антверпену
7 - 14 серпня 1914 р. – невдала спроба французького наступу в Ельзасі та Лотарингії (здійснювалася силами 5 французьких армій під командуванням ген. Жоффра і британським експедиційним корпусом під командуванням фельдмаршала Френча). Інша назва: Мюльхаузенська битва
18 серпня 1914 р.  наступ поворотного флангу силами 7 німецьких армій, п’ять з яких виходять на позиції між Парижем і Верденом.
5 - 12 вересня 1914 р. (за іншими джерелами: 6-9 вересня) – Марнська битва.
Результат: німецький наступ на Париж зірваний через французький контрнаступ. Між 1- та 2- німецькими арміями утворюється розрив у 40 км завширшки. Німецькі війська змушені відійти за ріки Ена та Уаза. Мольтке знятий з посади начальнику німецького Генерального штабу (замість- Еріх фон Фалькенххайн).
16 вересня - 15 жовтня 1914 р. - «Біг до моря». Війська обох сторін вийшли на узбережжя на захід від Остенде
Результат: зазнали невдачі англо-французькі спроби оточити німців.
15 жовтня—20 листопада 1914 р. - битва у Фландрії на річках Ізер та Іпр. Сторони перейшли до позиційної оборони

Східний фронт:
6 серпня 1914 р. - Австро-Угорщина оголосила війну Росії.
12 серпня 1914 р. - війська Австро-Угорщини вторглися в Сербію
16 - 24 серпня 1914 р. - австро-угорські війська зазнали поразки від сербів у горах Цера
17 серпня - 15 вересня 1914 р. - вторгнення військ (1-ї та 2-ї армії) російського Північно-Західного фронту у Східну Пруссію.
20 серпня 1914 р. – битва під Гумбіненом.
Результат: 1-а російська армія генерала Ренненкампфа завдала поразки 8-й німецькій армії генерала Притвіца
6-25 вересня 1914 р. битва на Мазурських болотах між 2-ю російськоїю армією та н6імцями (генерал-майор Еріх Людендорф)
Результат:
1. Німці були вимушені перекинути війська із Західного фронту, що допомогло французам під Марною.
2. Розгром 2-ї російської армії (втрати склали 245 тис. осіб, в тому числі 135 тис. полоненими). Командуючий 2-ою армією генерал від кавалерії О. В. Самсонов наклав на себе руки.
Але російська преса та громадська думка звинувачували у поразці Ренненкампфа, який, посилаючись на необхідність підтягнути обози з припасами, відмовився від переслідування німців після Гумбінена. Це нібито дозволило німцям зосередити всі свої сили проти 2-ї російської армії О. Самсонова.
18 серпня - 21 вересня 1914 рр. - російські війська Південно-Західного фронту завдали поразки австро-угорській армії у Галицькій битві. 3 вересня 1914 р. був зайнятий Львів. 21 вересня 1914 р. фортеця Перемишль взята в облогу.
Результат: російські війська зайняли Галичину, де було створено Галицько-Буковинське генерал-губернаторство.
 Втрати австро-угорських військ склали 325 тис. осіб (в тому числі до 100 тис. полонених); російські війська втратили 230 тис. осіб
Самі австрійці пояснювали військові невдачі тим, що проти їхніх 1-ї а 4-ї армій діяли п’ять російських.

Вступ до війни Туреччини:
29 жовтня 1914 р. - турецькі кораблі та німецькі крейсери «Гебен» і «Бреслау» обстріляли Одесу, Севастополь, Феодосію, Новоросійськ
2 листопада 1914 р. - Росія оголосила війну Туреччині
5 листопада 1914 р. - Великобританія оголосила війну Туреччині
6 листопада 1914 р. - Франція оголосила війну Туреччині
12 листопада 1914 р. - Туреччина оголосила «священу війну (джихад)» проти держав Антанти

IV. Домашнє завдання
Тести:
 1. Визначте, якими цифрами позначено на карті Центральні держави періоду Першої світової війни.

А 1, 2, 3, 4
Б 1, 3, 5, 6
В 2, 3, 4, 5
    Г 3, 5, 6, 7
2. Вкажіть дату початку Першої світової війни.
А 28 червня 1914 р.
Б 28 липня 1914 р.
Б 1 серпня 1914 р.
Г 3 серпня 1914 р.
3. Розташуйте події Першої світової війни в хронологічній послідовності.
1 оголошення Османською імперією «джихаду» країнам Антанти
2 «Біг до моря»
3 вступ до війни Великої Британії
4 перша битва на р. Марні
А 2, 1, 3, 4
Б 3, 4, 2, 1
В 4, 3, 1, 2
Г 1, 3, 4, 2
4.  Вкажіть назву світової кризи 1908-1909 рр., яка пов’язана з анексією Австро-Угорщиною частини Балканського півострова, яка належала Османській імперії та була заселена православними сербами, хорватами-католиками та мусульманами:
А. Марокканська криза
Б. Боснійська криза
В. Перша Балканська війна
Г. Друга Балканська війна
5. Вкажіть портрет політика, який оголосив «світову політику» своєї держави, почав колоніальні захоплення в Африці та будівництво могутнього флоту, що врешті-решт привело до початку Першої світової війни
 А      
                  
 Б       
               
 В  
               

Г


6. Вкажіть причини Першої світової війни.
1 початок світової економічної кризи («Великої депресії»)
2 ізоляція Великої Британії та Франції від міжнародних справ
3 зростання впливу Німецької імперії в Африці та на Ближньому і Середньому Сході
4 розпад Російської, Німецької, Австро-Угорської та Османської імперій
5 крах світової колоніальної системи
6 гонка озброєнь, мілітаризація економіки
А 1, 3
Б 2, 5
В 3, 4
Г 3, 6
7. Визначте характерні риси зовнішньої політики Франції за президентства Пуанкаре напередодні Першої світової війни
1 укладення таємного союзного договору (Троїстий союз)
2 підтримка Росії у конфлікті з Австро-Угорщиною через Сербію
3 активна підтримка Австро-Угорщини в намірах покарати вбивць Франца Фердинанда
4 намагання взяти реванш за поразку у франко-пруській війні 1870-1871 рр.
5 самоізоляція Франції від континентальних проблем
6 наміри повернути Ельзас і Лотарінгію
А 1, 2, 4
Б 1, 3, 4
В 1, 3, 5
Г 2, 4, 6
8. Визначить, коли сталися описані події: «Мужественный человек [генерал А. Самсонов], он ясно осознавал, что вместе со своей 2-й армией предназначен на роль жертвы. Медленно опустился на стул, и с минуту сидел, закрыв лицо руками. Дальше, преодолев мрачные предчувствия и тяжкое сознание возможной гибели, - он поднялся, перекрестился и пошел на свою Голгофу».
9. Проаналізуйте історичний документ – уривок з промови У. Черчілля, голови Адміралтейства Великої Британії, 1911 р.
«Я повинен чітко відкинути пропозиції про те, що Велика Британія може коли-небудь дозволити іншій морській державі наблизитися до неї так близько, щоб за допомогою морського тиску зміг змінювати чи обмежувати її політичне життя».
А. Яка морська держава могла наблизитися до Великої Британії за кількістю кораблів? Чому це турбувало уряд Великої Британії?
Б. До яких наслідків привело рішення уряду Великої Британії відстояти свою морську першість?
В. Ваше особисте ставлення до розв’язування Першої світової війни. Які заходи ви би запропонували, щоб її попередити?

Відповіді надсилати на електронну адресу: rybalka.mila@mail.ru

Немає коментарів:

Дописати коментар